sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Kuvassa M1 kuvattu 7.11.2008 Nikon D50 Kameralla ja Celestron cpc 925 putkella Valotettu reilu tunti ilman darkkeja.

lauantai 15. marraskuuta 2008

Miten saada kaukoputken suuntaus mahdollisimman tarkasti taivaan napaan!

Kaukoputkena minulla on Celestronin cpc 925 GPS (XLT) goto ja siinä sen oma kolmi jalkainen jalusta.

Vaihe 1.
Ensin vaakitan jalustan suoraksi käyttäen apuna halpaa laser vatupassia jossa on sekä vaaka että pystysuuntaus ja 3m tavallista vatupassia.
Asetan laserin suoraan etelä-pohjois suuntaan ja sitä apuna käyttäen saan jalustan suunnan likimain oikeaksi. Sen jäjkeen asetan vatupassin wedgen kiinnitysruuvien kanssa samaan linjaan ja vaakitan jalustan itä-länsi suunnassa suoraksi. Lisäksi jalustassa on kiinnitetty vatupassin lasikupla jolla saan pohjois-eteläsuunnan vaakaan.

Vaihe 2.
Sitten nostan teleskoopin paikoilleen ja kiinnitän samalla kaikki muut härpäkkeet paikoilleen (kamerat ym vermeet) jotta painojakauma olisi oikea.Kiinnitän Putkeen
Imaging Source Astro cdd-kameran ja
liitän ohjaukset tietokoneelle.

Vaakitan putken merkit paikoilleen käyttäen taas apuna laseria ja vatupassia. Kun olen saanut vaakitukset kuntoon niin suuntaan putken käyttö kuntoon 2-tähden suuntauksella. Tietokoneessa apuna suuntauksessa PHD Guiding ohjelma jossa on hyvä ristikko minkä keskelle suuntaustähdet ajetaan. Kun suuntaus on tehty niin kytken putkeen tietokoneen jossa Winstar2 tähtiohjelma Ascom ajurin avulla jolla saan ohjattua putkea.

Vaihe 3.

Haetaan tähti, mitä pienempikokoinen niin sen parempi, eteläsuunnasta noin 30 asteen korkeudelta ja katsotaan mihin ristikolla se sijoittuu keskitetään tähti keskelle samalla seurataan karttaohjelmasta (riittävä suurennos jotta näkyy ristikon sijainti tähteen nähden) missä kohtaa siellä on risti joka näyttää putkesi suuntaa. Edellytyksenä karttaohjelmassa tarkat suuntimat jotka olen ajanut gps:n avulla. Sitten seurataan tähden valumista joko ylös tai alas ja jos tähti valuu alas kierretään jalustaa myötäpäivään. Tätä jatketaan niin kauan kunnes tähti pysyy viivalla (itä-lansi) vähintään 30 min ja mitä kauemmin sen parempi.
Tällöin on pohjois - etelä suunta saatu tarkasti suunnattua.

Vaihe 4.

Sama toiminto tehdään joko idästä tai lännestä valitulla tähdellä ja tähden valumista korjataan astelukua muuttamalla (itselläni luku 61astetta 14minuuttia) ja kun tähti pysyy taas viivalla sen 30 minuuttia tai kauemmin on suuntaus tehty.

Vaihe 5.

Olen viela nollannut kaukoputken ja tehnyt uudelleen putkelle kahden tähden suuntauksen. Kun suuntaus on tehty niin olen tarkastanut tähden paikan ristikolla jotta se on keskellä ja samalla tarkistanut kartta ohjelmasta ristikon paikan osuuko suunnattuun tähteen. Tällä tavalla olen saanut kuvattua jopa kymmenen minuutin valotuksia ilman seurannan korjausta. aikaa tähän on mennyt noin 3-4 tuntia, mutta kyllä se on kannattanut.

Toivottavasti jollekin on apua kyseisestä tavasta suunnata kaukoputki tarkkaan taivaan napaan.


Viikon luontokuva Sinitiainen tuli tutkailemaan kanssani, jotta alkaisiko taivas selkeytyä havainnointi kuntoon. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että eipä kannata alkaa raahata putkia ja muita härpäkkeitä ulos.

perjantai 14. marraskuuta 2008
















Orionin tähdistössä oleva M42 sumu kuvattuna Celestronin 9,25 putkella ja Nikonin D50 kameralla uhc-s suodattimen läpi. Valotusta pikkasen yli tunnin. Kuvaus päivä oli 7.11.2008. Pikkasen on vielä oppimista säätöjen ym. suhteen heh.

torstai 13. marraskuuta 2008


Tässä ensimmäisiä ottamiani kuvia Plejadeista M45 kohteesta ja kuvausputkena oli Helioksen Skyliner 200/1000. Kamerana Nikon D50